...SELAMAT DATANG KE GEREK-KULIM...

16 August 2009

Rombongan Geng GK ke Sedim ......sampai Bukit Auw!!

Cerita oleh : "Wahid Kasran" Kalau sebelum ni dah ada suara-suara nakal yang dok tanya ke mana geng gerek kulim menghilang, maka ini adalah sebahagaian dari satu jawapannya. Kami masih lagi aktif di arena kayuh mengayuh ni, cuma tidak mengayuh secara tegar atau sepanjang masa. Ada hari keutamaan diberi kepada kayuh cari rezeki, ada masa kayuh makan kenduri, ada masa lain pulak masing-masing kayuh layan anak bini, maka dengan ini terjawablah segala persoalan sebelum ini. Selain itu yang sebenarnya GGK ada jugak 3-4 aktiviti kayuh lain tapi disebabkan olah tiada bukti visual (gambor)maka dengan sebab itulah maka ceritanya pun maleh nak update disini. Selain itu tuan penulis regular pun agak sibuk dalam masa sebulan dua ni maka kuranglah jugak masa untuk kayuh gerek ni. Dalam dok kata sibuk tu,dah ada sikit kelapangan minggu ni maka aku pun triggerlah Zizan ayam tambatan kami (no 62 Kedah Jamboree baru-baru ni, tahniah lah jugak sebab dapat capai bawah 100), tanya dia apa plan. Selepas sejam aku pun dapat message dari dia kata plan nak ke Sedim pulak minggu ni, layan on road lah pulook, lagipun dah berbulan- bulan tak layan on road, last haritu pun masa ke Ulu Paip, bak kata Che Det "Dah lamaaaa daahhh!!!!...." Canteklah tu!!!......aku pikiaq, buleh jugak layan mandi sungai ka apa patut. Masalahnya nak start dari mana???, dari Kulim ka.........atau untuk aku, start dari Seberang Jaya??......hehehehehe Selepas dah pikiaq masak-masak, maka dengan keputusan yang separuh masak maka kami pun berjanjilah nak berkumpul di Petronas Sungai Kob pada jam 7.30 pagi iaitu port pemunggahan biasa kami di area sebelah sana. Maka pada pagi yang dijanjikan aku pun dengan penuh bersemangat, ya lah dah sebulan lebih tak kayuh (last di UUM)maka bertolaklah aku dari Seberang Jaya menuju ke Kulim. Selain dari semangat nak kayuh, aku pun semangat jugak nak menghirup udara segar dari Kulim yang dah lama aku tak rasa, tak dapat hirup dapat sikk sikit pun jadilah kata aku dalam hati.......asyik dok rasa asap bas, lori dan kereta di Seberang Jaya saja boleh jadi benak otak nih......sambil melayan radio Sinar dengan telatah Khairik, Saleh Yaakob dan Kak Engku aku layan lah drive sorang-sorang, ada 3 ekoq tu tak boringlah sangat aku drive. Setelah setengah jam drive aku pun sampai ke Sungai Kob, tapi......... Aik!!!......depa ni dah tinggai aku ka?!?!?!!!.......aku tau la aku lambat dekat setengah jam tapi mana pakat pi ni semua hilang dah ni........aku pun tepon Zizan......"Zan hang ada mana?!???!......, Ooooo tak sampai lagiii, ha takpalah aku tunggu sinilah, belakang Petronas tak buleh parking depa buat ekspo plak kita parking depan sekolah memandulah bertentang dengan stesen pam NGV", kata aku kat Zizan. Dlam pada dok cakap aku terperasan jugak ada bro mana ntah dok isi angin kat pam tu, "ishhh itu macam dok pam angin tayar gerek saja tu?!?!?!?!?...haaa betui la itu Shidee tu, rupanya dah ada geng yang dah sampai". Dengan tidak membuang masa lepas itu kami pun sama-sama parking kat tempat yang aku sebut tadi, sambil dok tunggu kawan-kawan yang lain kami pun punggah dan pasang la gerek kami. Dah siap pasang gerek tu pun, depa yang lain tak sampai lagi, tak cukup pasang gerek tu kami sambung pulak polish gerek kami sampai kilat, tak cukup lama lagi tu maka kami siap pi beli ayaq bekal pulak, itu pun depa tak sampai lagi........sambung lagi kami bubuh minyak rantai, siap fine tune FD/RD ....nak habaq kata lama sungguh laaa kami tunggu, barulah nampak sekonyong-konyong sebuah kancil 'sukan' lowered dok mai........"Ha tu dia Zizan dah sampai!!......" kata aku kat Shidee. Zizan bila saja dah sampai, bila turun saja teruih dia kata mintak maaf banyak-banyak tanpa disuruh-suruh lagi dah, kami pun balas balik kata takpalahhh biasa lah tu.........tapi aik takkan 3 orang saja kot mana lagi Mie and geng mana pi, dan tak lama kemudian Ein, Nasir dengan Mat pun sampai tapi mana pulak Takumie San pulak dah?!?!?.........cerita pi cerita mai barulah tau depa yang lain tak dapat mai sebab ada komitmen lain dan Takumie San sendiri minggu ni dia layan scrambler pulak dah........wuiii la nia dia layan dua roda ada enjin pulak dahh!!!!!, hebat sungguh dia la ni....... Zizan hari ni layan on road pakai tayar super motard, layan kona ni sedap hingga menjilat tar nih!!!!........ Sama tak serupa Punggah la cepat-cepat matahari dah tinggi ni Walaupun depa yang lain tak jadi mai seperti yang dirancang program kami tetap jalan, 2 orang ka 3 orang ka kami tetap jalan maka pada jam lebih kurang pukui 9 pagi kami pun bertolaklah menuju ke Sedim. Belum pun 1 km bertolak, dengan laju Mat potong habih kami semua sambil kata "woi brek belakang aku problem woi, berenti sat!!!!.....", maka kami pun berenti didepan sekolah Sungai Kob di tepi jalan tu. Laaaa awat pulak dah?!?!?!?!.........oooo brek problem Hang perati betui-betui pomen Nasir yang juga merangkap pomen rasmi kayuhan dari Takumie Motorsport. Haaaaa!!!! ....tengok tu, brek makan sebelah saja, sebelah lagi hilang selera!!... Tengok bro, luar pagar gua lah raja, ni tengok nih gua isap rokok.......ini saja tunjuk contoh yang tak baik supaya budak-budak tak ikut. ......"apa benda la pakat dok belek ramai-ramai ni, takat brek rosak tu buang sajalah!!!.......gerek pak cik langsung tak brek pakai selipar saja tahan tayar belakang....itupun pakcik down hill relaks saja!!!!....."....fikir pak cik jaga lampu lintas jalan Tu dia pomen kami bekerja keras......pomen merangkap Tok Tua Sungai Seluang. Repair pakai tangan tak jalan, pakat meratib pulak laaaa kot kot mau OK.......repair pakai tenaga batin, ini Tok Tua ajaq Haaaa!!!! kan dah buleh tu..............tirulah cara kami ni mesti OK punya!!! Nuuuun dia jalan jauh lagi, 10Km lagi kot nak sampai Sedim Aku dah kata, aku lead.........habih semua aku potong, tengok ni kecik kepala-kepala punya kayuh!!!.. Nasir .........sang pujangga Shidee......first time join kayuh, first time and last time jumpa masa di UUM Alaaahhh Sedim tu apa lah sangat, kayuh gitu-gitu pun dah buleh sampai. Ish putus napas pulak dah, ini masa uphill bukit auw
Yang ni lagi stim, mencanak-canak uphill
Sendiri mau ingat, uphill teruk-teruk downhill pun klimaks la
"Bang kat depan tu ada apa lagi?,ada jalan pi mana-mana ka?",..........tanya kat bro atas motor tu
"Tengok tu ulat gonggok gergasi!!".......
Bro atas motor, tampil brutal tapiii..............hehehehehehehe

Ni ulat ka 'ulaq' punyala besaq
Bro tu dah offer no phone sekor pun tak mau ambik, siap tak ngaku ada hand phone lagi.......siap bagi hint lagi hehehehehheheeee............."Ambik la no phone kami ni!!???......sombong la u all, u all nie!!!??...". Eeeeieeeee geli siot!!!.

video
Dahhh, cukuplah tu kita turun pi mandi pulak
Naser
Shidee
Mat
Ein

Patah balik, patah balik sini tak buleh mandi ...........tapi kalau rasa nak buat rafting pakai gerek silakan saja, mesti hancus punyalah




Kita mandi dulu!!!!.....















No comments:

Post a Comment